stichting-bring-light-training-community-group-mafubira-positive-parenting-kids

Positive parenting & family day

Community Group Laughing Hats Mafubira

Afgelopen zomer zijn wij – Dyon, Deborah, Sara en Salomé – als vier huisgenoten en vriendinnen naar Uganda gegaan. Een land met prachtige natuur en met een gastvrije cultuur. De eerste 1,5 week mochten we kennis maken met de warme en gastvrije cultuur van Oeganda in de stad Jinja. Vanuit Gouda kenden wij Mieke & Matthijs en wisten wij dat ze betrokken waren bij de Community Group Laughing Hats in Mafubira. Het leek ons leuk om deze community te bezoeken en te ontmoeten! Mieke & Matthijs vertelde dat er vanuit de community een vraag was gekomen of wij een les wilde geven over Positive Parenting. Deze vraag sprak ons erg aan, omdat wij allemaal in de sociale sector werkzaam zijn.

De dag was aangebroken dat we kennis gingen maken met de Community Group. Op de boda boda gingen we naar Mafubira. Eenmaal aangekomen in Mafubira werden we in het huis van Phiona en George met de bekende woorden verwelkomd: ‘Dear visitors, you are most welcome!’ Phiona vertelde ons over de achtergrond van de Community Group en over het feit dat de groep heel nieuwsgierig is en graag meer wil leren. Na ons gesprek met Phiona kwamen de vrouwen uit de Community Group en konden we starten met de workshop Positive Parenting.

Veel van de vrouwen uit de groep zijn alleenstaande moeders die fulltime werken om rond te komen, waardoor ze hun kinderen weinig zien. We hebben hen uitleg gegeven over positieve aandacht, zoals complimenten geven op verbale en non-verbale manier. Doormiddel van rollenspellen en gesprekken werd het onderwerp tastbaarder voor de vrouwen. Veel vrouwen vonden het verschil tussen discipline en positieve benadering lastig. Daarnaast zijn de vrouwen niet gewend om op een positieve manier tegen hun kinderen te praten. We hebben benadrukt dat woorden kracht hebben! Het is zo belangrijk om positief te praten tegen en met je kind. Het was mooi om te zien hoe open de vrouwen stonden om nieuwe dingen te leren. Als afsluiting lieten de vrouwen ons een traditionele dans zien. Spontaan danste we in onze houterige Nederlandse stijl mee. Het was een vrolijke afsluiting van de middag. Voordat we vertrokken gaven de vrouwen ons een korte rondleiding door het dorp en lieten ze de plekken zien waar ze woonden.

Tijdens het tweede bezoek aan de Community Group een week later, mochten we voor de ouders en kinderen een familiedag organiseren. Aan de hand van onze eigen familiefoto’s deelden we wat familie voor ons betekent. Daarna hebben we spelletjes met elkaar gedaan, samen gezongen en de kinderen geschminkt. Tijdens de spelletjes werd er de nadruk gelegd op samenwerken en plezier beleven. Wat was het een feestje zeg! Het maakte niet zoveel uit wat we deden, de kinderen waren erg enthousiast. We hebben zelfs het Nederlandse spel ‘Annemaria koekoek’ aangeleerd. Bij het schminken mochten de kinderen zichzelf in een klein spiegeltje zien. We merkten dat dit nieuw en een beetje gek was voor hen. Sommige kinderen vonden het schminken zo fijn, dat ze opnieuw in de rij aansloten. De liedjes vielen erg in de smaak en de kinderen zongen deze aan het eind van de dag nog met volle borst mee! Het was bijzonder om zo te gast te zijn bij deze Community Group en ons zo snel thuis te voelen. Mooi dat Mieke en Matthijs verder gaan met deze groep!

stichting-bring-light-community-groups-small-business-uganda-oeganda-microcredit-bedrijf-toekomst-zelfredzaamheid-familie-inkomsten-eten

Doneer Nu

Help jij mee om deze vrouwen in Oeganda een kans te geven zich persoonlijk te ontwikkelen en in hun kracht te zetten?

Wil jij door een bijdrage te geven verschil maken? Zodat zij de kans krijgen om zich te blijven ontwikkelen, mogen groeien, stappen kunnen zetten om hun toekomstdromen waar te maken en een kans hebben op financiële zelfstandigheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *