stichting-bring-light-oeganda-blog.mafubira

“Bepaal wie je wilt zijn en krijg wat je herhaalt”

Niet iedereen wil een BBQ-Meister zijn. En als je dat wel wilt, wat moet je daar dan voor doen?

Vlak voordat Matthijs en Mieke met hun gezin voor de 2e keer naar Oeganda vertrokken, waren mijn gezinsleden en ik uitgenodigd voor een gezellige BBQ. Het was een heerlijke avond na een gedenkwaardige dag voor hen: de overdracht van hun eigen woning en het verhuizen van de laatste dingen naar hun nieuwe woning: een stacaravan op de camping in Haastrecht.

Lees meer..

stichting-bring-light-simone-zijderveld-blog

Het is zondagmiddag, in Mafubira Oeganda

Langzaamaan komen ze één voor één binnendruppelen. Of nou ja, binnen… beter gezegd de tuin in. Sommigen komen van een paar huizen verderop, anderen hebben er een flinke wandeling opzitten. De één tilt een bankje en de ander komt op de mat zitten met haar pasgeboren baby (twee weken oud!) op schoot. Allemaal maken ze op zondagmiddag tijd om samen te komen. Allemaal kiezen ze ervoor om even niet bij hun kinderen te kunnen zijn, niet te kunnen werken, niet te koken, te wassen of wat anders dan ook te doen. Maar ze zijn daar, in de tuin, om te leren, te ontmoeten en samen te bouwen.

stichting-bring-light-oeganda-community-group-laughing-hats-kainogoga-beehives

Genieten en vooruitkijken

Afgelopen woensdag hadden we de maandelijkse bestuursvergadering. Een moment op terug te kijken naar de afgelopen maanden en vooruit te kijken naar wat we de aankomende maanden willen gaan doen.

Wanneer je bezig bent met de dagelijkse activiteiten is het soms niet goed te zien welke stappen je gelopen hebt. Je staat er letterlijk te dicht op met je neus. Maar wat is er “echt” gebeurt afgelopen maanden, welke impact?

stichting-bring-light-blog-robert-de-heer-voorzitter-vrouwengroepen-in-Jinja-1

Vrouwengroepen in Jinja

Met ons gezin zijn we een jaar op reis. Bij mijn eerste bezoek aan Oeganda, 2,5 jaar terug, ben ik van het land gaan houden. Ik wilde dus graag terug om mijn gezin dit bijzondere land te laten zien. Dit keer hebben we nog een extra reden: Matthijs en Mieke ontmoeten en hun werk voor Bring Light in praktijk te zien.

Begin februari zijn we neergestreken in Jinja, op een steenworp afstand van Matthijs en Mieke.

stichting-bring-light-beekeeping-community-groups

Beekeeping training

19 dames van de Bring Light Community Groups Mafubira en Kainogoga hebben de beekeeping training gevolgd.

Onder begeleiding van Piet de Meester, Stichting ter Bevordering van de Bijenteelt in Noord-Uganda, en ASEU (Apiary Support Eastern Uganda) hebben ze een drie daagse theorie en praktijk training gehad over het houden van bijen.

stichting-bring-light-community-groups-small-business-uganda-oeganda-microcredit-bedrijf-toekomst-zelfredzaamheid-familie-inkomsten-eten

Community Group Mafubira

Strong African mothers 💛

De basis om goed samen te kunnen werken is elkaar vertrouwen. Hiervoor moet je elkaar leren kennen & waarderen. Weten waar iemand vandaan komt, waar iemand graag naar toe wil en investeren in een persoonlijke relatie. Stapje voor stapje werken we gezamenlijk aan deze basis.

Gister waren we uitgenodigd om bij de dames hun thuis en werkplek langs te komen, hun kinderen en familie te ontmoeten. Een kijkje in hun leven.