stichting-bring-light-simone-zijderveld-blog

Het is zondagmiddag, in Mafubira Oeganda

Langzaamaan komen ze één voor één binnendruppelen. Of nou ja, binnen… beter gezegd de tuin in. Sommigen komen van een paar huizen verderop, anderen hebben er een flinke wandeling opzitten. De één tilt een bankje en de ander komt op de mat zitten met haar pasgeboren baby (twee weken oud!) op schoot. Allemaal maken ze op zondagmiddag tijd om samen te komen. Allemaal kiezen ze ervoor om even niet bij hun kinderen te kunnen zijn, niet te kunnen werken, niet te koken, te wassen of wat anders dan ook te doen. Maar ze zijn daar, in de tuin, om te leren, te ontmoeten en samen te bouwen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is bringlight-patroon-3-1024x134.png

Afgelopen maanden mocht ik deel zijn van deze ontmoetingen van Community Group Laughing Hats Mafubira en hen trainen in hun professionele ontwikkeling. Het was voor mij als trainer een leerzame en bovenal super leuke ervaring. De vrouwen ontvingen de lessen met een open hart en uitten hun dankbaarheid, dat geeft natuurlijk fijne motivatie om door te gaan. Aangezien mijn Lusoga, de plaatselijke taal, nog niet bepaald vloeiend is, werkten we met vertaling. Nieuw voor mij en ook leerzaam. Soms denk ik een zin van tien woorden gezegd te hebben die dan vertaald wordt met een heel verhaal. Tja, een begrip als ‘mindset’ komt niet in het Lusoga voor en vergt dus wat uitleg.

Naast dat ik de groep lessen gaf, hebben zij mij ook ontzettend veel geleerd. Van hun cultuur, hun denkwijze, gedrag, groepsgedrag en vooral ook hun humor. Trainen gaat voor mij voor een groot gedeelte over afstemmen. Wat hebben deze vrouwen nodig? Hoe sluit ik aan bij waar zij zijn? Hoe daag ik hen uit? Hoe houd ik de energie erin? Hen leren kennen is dus niet alleen leuk maar ook super handig om effectief met ze aan de slag te kunnen zijn.

En ik heb respect voor de groep. Je zou bijvoorbeeld maar vijf kinderen hebben die je liefhebt en goed wil verzorgen, waardoor je elke dag om vier uur ’s ochtends op staat om een uur naar de markt te lopen waar je je groenten in kan slaan, om die vervolgens deur tot deur te verslijten in de hoop dat je aan het eind van de dag 10.000 shillings (€2,50) verdiend hebt. Iedereen heeft z’n eigen uitdagingen en ik vind het mooi hoe deze vrouwen zich hierdoor niet laten weerhouden, maar ervoor kiezen om te bouwen aan een betere toekomst voor hun kinderen door nu te bouwen aan hunzelf. Want door de lessen over bijvoorbeeld een positieve mindset, communicatie en emoties worden zij uiteindelijk sterkere professionals en sterker als groep. Sterke vrouwen.

Ik ben dankbaar dat ik mee mag helpen bouwen, de bouwstenen aan mag rijken. Het licht in deze vrouwen naar boven halen, zodat zij kunnen stralen.

stichting-bring-light-oeganda-namaganda-hellen

Doneer Nu

Help jij mee om deze vrouwen in Oeganda een kans te geven zich persoonlijk te ontwikkelen en in hun kracht te zetten?

Wil jij door een bijdrage te geven verschil maken? Zodat zij de kans krijgen om zich te blijven ontwikkelen, mogen groeien, stappen kunnen zetten om hun toekomstdromen waar te maken en een kans hebben op financiële zelfstandigheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *