stichting-bring-light-blog-robert-de-heer-voorzitter-vrouwengroepen-in-Jinja-1

Vrouwengroepen in Jinja

Met ons gezin zijn we een jaar op reis. Bij mijn eerste bezoek aan Oeganda, 2,5 jaar terug, ben ik van het land gaan houden. Ik wilde dus graag terug om mijn gezin dit bijzondere land te laten zien. Dit keer hebben we nog een extra reden: Matthijs en Mieke ontmoeten en hun werk voor Bring Light in praktijk te zien. Begin februari zijn we neergestreken in Jinja, op een steenworp afstand van Matthijs en Mieke. In een week tijd heb ik ontzettend veel gezien en ben ik verwonderd over alle projecten die in Jinja opgezet zijn. Op zondag zijn we bij een project van Bring Light geweest en ik deel graag mijn ervaringen hierover! 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is bringlight-patroon-3-1024x134.png

Jinja is een redelijk ontwikkelde stad, je kunt hier eigenlijk alles krijgen wat je nodig hebt. Ik was dan ook extra verbaasd dat op zo’n 10 km van de stad, in Mafubira de omstandigheden al weer een stuk ingewikkelder zijn. We zijn daar te gast bij Community Group Laughing Hats Mafubira. Matthijs legt met uit hoe de naam tot stand gekomen is: Laughing staat voor de positiviteit die Bring Light wil brengen. Vrouwen dragen veel op hun hoofd (hat). Ook deze vrouwen doen dat, ze lopen soms kilometers naar de markt om groente te halen en in hun eigen dorp te verkopen. Deze vrouwen willen meer doen om in hun levensonderhoud en dat van hun gezin (meestal tussen de 7 en 10 personen) te kunnen voorzien. Zij komen op zondag in de schaduw van de boom bij elkaar. Een van deze vrouwen hoogzwanger, een ander met baby Ivan van 3 weken. Wat leuk dat we direct kennis kunnen maken met kleine Ivan! Mieke en Matthijs overhandigen een kraamcadeautje aan het nieuwste lid van de Laughing Hats. Bewondering voor deze vrouwen, dat zij ondanks de omstandigheden de bijeenkomst niet overslaan. Wat ze zijn samen een groep en helpen elkaar! 

Na een gebed en introductie, gaat de groep aan de slag. Simone, ingezet door Matthijs en Mieke, vertelt de groep meer over emoties en de invloed hiervan op communicatie. Sommige vrouwen maken aantekeningen. Alle vrouwen zijn zichtbaar betrokken bij de training. Na het theoretische gedeelte gaan de vrouwen aan de slag. Door kleine rollenspellen wordt geoefend met het uiten van emoties tijdens gesprekken. Ook een praktische toepassing blijft niet achterwege. Het valt op dat de vrouwen lang niet alle emoties kunnen herkennen en benoemen. Hierna doen we nog wat oefeningen om met stress om te gaan. Het verlagen van stress, helpt bij betere communicatie, zowel in gezinsverband als onderling. Mooi om het enthousiasme te zien in deze groep!

Bring light wil 2 dingen voor deze vrouwengroep doen:
  1. De groep helpen om hun inkomen te verhogen. Deze groep had binnen de kortste keren een aantal bijenkorven zelf gemaakt. Een lid van de groep stelde een stukje land beschikbaar en met wat budget van Bring Light krijgt de groep les en kan er een plek gemaakt worden om de korven op te hangen. 
  2. Bijdragen aan de positieve ontwikkeling van de groep. Bring Light versterkt de groep en samenwerking door hen te trainen in effectieve communicatie en omgaan met emoties. Het valt me op hoe weinig vaardig deze vrouwen zijn in omgaan met (met name) negatieve emoties, die ze in hun moeilijke omstandigheden toch wel degelijk moet hebben. Bring Light helpt hen deze te uiten naar elkaar, om zo hen individueel en hen als groep verder te helpen. 

Toen Laughing Hats Mafubira hoorde dat ik net jarig geweest was, werd er snel iets geregeld: Er werd gezongen en ik kreeg suikerriet cadeau. Hartverwarmend hoe we hier met open armen ontvangen zijn en hoe deze mensen delen in wat ze hebben.

stichting-bring-light-blog-robert-de-heer-voorzitter-vrouwengroepen-in-Jinja-4
Robert de Heer, bestuur voorzitter Bring Light.
Bring Light kijkt uit naar wat er de komende weken gaat komen en we zullen jullie via blogs, Facebook en Instagram op de hoogte houden.
stichting-bring-light-oeganda-namaganda-hellen

Doneer Nu

Help jij mee om deze vrouwen in Oeganda een kans te geven zich persoonlijk te ontwikkelen en in hun kracht te zetten?

Wil jij door een bijdrage te geven verschil maken? Zodat zij de kans krijgen om zich te blijven ontwikkelen, mogen groeien, stappen kunnen zetten om hun toekomstdromen waar te maken en een kans hebben op financiële zelfstandigheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *