LC1-family-groups-stichting-bring-light-small-business-uganda-oeganda-microcredit-bedrijf-toekomst-zelfredzaamheid-familie-inkomsten

De eerste weken in Oeganda

Op 10 september zijn Matthijs en Mieke met hun gezin aangekomen in Jinja, Oeganda.
De komende maanden zullen zij daar aan de slag gaan voor Bring Light. 

Tijd voor een update!

De afgelopen weken hebben we ons gericht op het opzetten van de individuele begeleiding, community groups en support lokale organisaties.

Individuele begeleiding

We hebben de eerste intakes afgenomen en met een aantal een kennismakingsgesprek gehad. Het komende half jaar hopen we 5 á 10 jongvolwassenen persoonlijke te begeleiden. Het doel is de jongvolwassenen verder te helpen door structurele persoonlijke begeleiding en support in hun werkgebied.

De problemen waar ze tegenaan lopen zijn veelal divers, maar in de basis zit er ook veel gelijkenis in. De komende maanden hopen we deze personen verder te helpen. Ze krijgen support op maat om uit de startblokken te komen en opvolging om door te kunnen blijven gaan. 

Community groups

De eerste families zijn bezocht in twee dorpen. Dit is een collectief project. De 2 groepen bestaan max uit 10 personen in 2 dorpen. Dorpen zijn in Kainogoga en Kafubira (Mpumudde). In beide dorpen doen we dit met ondersteuning van een Ugandees echtpaar. Samen met hen wordt de selectie voor de groep gemaakt, de aanpak en de meetings. Enorm waardevol om dit samen te kunnen gaan oppakken.

Maar voordat we aan de slag konden in de dorpen moesten we eerst langs bij de LC1 van het dorp, het lokale dorpshoofd. Hij moet zijn toestemming gegeven voordat je in zijn dorp aan de slag mag. Het bijzondere aan deze ontmoeting was dat normaal moet je een gift doen als waardering, terwijl wij een jack fruit kregen van hem uit zijn eigen tuin! Conclusie, hij was erg blij dat we er waren en heeft zijn toestemming gegeven! 

Het doel van de Community Groups is het beter te begrijpen van en hoe het is voor onze doelgroep. Hoe ziet hun het leven in het dorp eruit? Door de groepssessies hopen we kennis krijgen over hun leven in het dorp, inzicht te krijgen in hun ideeën, waar lopen ze vast, wat hebben ze al individueel of met elkaar geprobeerd. Dit zodat we hiermee later aan de slag te kunnen. Uit deze groepen zal waarschijnlijk ook individuele support komen. De hoop is ook door het collectief aan te pakken dat er een gezamenlijke collectief ontstaat waardoor ze individueel sterker staan.  

Support lokale organisaties

We hebben contact met 3 lokale organisaties en geven supporten in het werk dat zij doen. De organisaties zijn erg divers, echter allen als gemene deler dat ze gericht zijn op het verbeteren van de Community. Op dit moment is de support op het gebied van bedrijfsvoering of fondsenwerving. Toevoegen aan een ander, zodat de impact serieus beter is.

Zoals jullie kunnen lezen zijn er al vele mooie en waardevolle stappen genomen. We kijken uit wat er de komende weken gaat komen en zullen jullie via blogs, Facebook en Instagram op de hoogte houden.

Bring Light zet zich in voor de jongvolwassen in Oeganda.

We gaan samen inventariseren en onderzoeken wat iemand nodig heeft. Wat zijn mijn kwaliteiten? Wat zijn mijn valkuilen? Wat wil ik doen? Wat heb ik daarvoor nodig? Ze krijgen support op maat om uit de startblokken te komen en opvolging om door te kunnen blijven gaan.

3 gedachten over “De eerste weken in Oeganda”

  1. Wauw! Super leuk om jullie verhalen te lezen en foto’s en filmpjeste zien op FB.. jullie zijn goed bezig! Ik laat alles ook steeds aan onze kids zien.. ze vinden dat heel leuk en hebben veel bewondering voor jullie kids… veel succes nog! En we blijven jullie met veel plezier volgen!
    Gr Lieke

  2. Mooi hoe jullie je inzichten en energie delen met een groep mensen die toch in een heel andere wereld leven, terwijl het wel dezelfde aardbol is. Veel succes gewenst met de verdere uitbouw van Bring Light. Groet John van Daal

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *