stichting-bring-light-programma-boda-daniel-jinja

Daniël

Vandaag stellen wij Daniël aan u voor. Daniël is onderdeel van het Bring Light programma en doormiddel van dit interview geven we u de kans hem een beetje beter te leren kennen.

Ik hier en zij daar

We zitten in de tuin van onze compound in Uganda. Voor mij is dit thuis, maar ook voor Daniël is het een vertrouwde plek. Hij komt namelijk regelmatig langs om ons op te halen, boodschappen te brengen of een handje te helpen in de tuin. Daniël is 31 jaar oud en heeft een vrouw en vier kinderen, waarvan twee biologisch en twee van zijn vrouw. “Mijn vrouw is niet thuis omdat ze in Saoedi-Arabië is. Ze is daar voor twee jaar naartoe om een te werken in de huishouding voor een rijke familie. Nu nog een jaar te gaan.” Het is hier in Uganda niet ongewoon dat jonge vrouwen naar Saoedi-Arabië afreizen om geld te verdienen. De banenkans in Uganda is erg laag en op deze manier proberen ze aan de toekomst (en die van hun familie) te werken. “Wij willen als familie graag een stuk land kopen en ons huis bouwen. Dus daar sparen wij nu voor. Ik hier en zij daar. Het is soms best lastig dat ze zo ver weg is voor zo’n lange tijd, maar we hebben deze keuze samen gemaakt. Ik kan bijna niet wachten tot ze terug is en we samen ons leven verder op kunnen bouwen.”

En de kinderen dan?

De vrouw van Daniël is dus twee jaar van huis. Om goed voor de kinderen te zorgen hebben ze een, hier in Uganda hele gangbare, oplossing gevonden. Namelijk opvang bij familie. “Mijn zoon verblijft bij mij. De andere drie kinderen zijn bij mijn schoonmoeder, in een dorp een stukje verderop. Gelukkig is het wel dichtbij genoeg dat ik daar langs kan gaan wanneer ik wil. Ik zou ze graag naar Kamuli brengen, het dorp waar ik vandaan kom, maar dat is erg ver weg. Stel je voor dat één van de kinderen ziek wordt, dan zou het veel te lang duren voor ik bij ze zou zijn. Daarom is het beter dat ze bij mijn schoonmoeder verblijven.” Daniël woont ongeveer een half uur bij Jinja vandaan, de stad waar hij elke dag werkt. Eén van zijn zussen woont ook bij hem en zij draagt de zorg over zijn zoon zolang hij zelf aan het werk is.

Als kind wilde ik altijd chauffeur worden

“Als kind wilde ik altijd chauffeur van belangrijke personen worden.” Daniël is naar school geweest, tot en met senior 3 (halverwege de middelbare school). Doordat er verder geen schoolgeld meer voor hem was is hij toen aan het werk gegaan, als boda chauffeur. Een boda is een voertuig tussen de schakelbrommer en de motor in. Ze worden in Uganda veel gebruikt om personen en spullen te vervoeren. “Dit was een simpel baantje dat ik kon doen na mijn school en inmiddels doe ik het al 6 jaar. Elke ochtend kom ik naar de stad om te zoeken naar klanten. Ik sta meestal op Mainstreet, in het midden van de stad. Zo heb ik ook Matthijs leren kennen. In 2020 werkte hij voor een organisatie die kantoor hadden tegenover waar ik altijd met mijn boda sta. Matthijs werkte samen met mijn nicht en zo werd hij een vaste klant voor mij. Op een dag vroeg hij: “Heb jij je eigen boda?”. Ik legde hem uit dat ik de boda huurde van een bedrijf.

Daniel bij Bring Light

Bring Light heeft een boda aangeschaft en Daniël deze in gebruik gegeven. In plaats van huur aan een bedrijf te betalen betaalt hij nu de “huur” aan Bring Light. Het bijzondere aan deze afspraak voor twee jaar is dat het geld dat Daniël aan huur betaalt voor hem apart gezet wordt. Op deze manier bouwt hij een spaarpot op. Dit is niet altijd even makkelijk. “Doordat er thuis problemen waren moest ik tijdelijk ook voor mijn zussen en broer zorgen. Hierdoor had ik niet genoeg geld meer over om de huur van de boda te betalen.”

Huisje, boompje, beestje

Het gaat niet altijd even soepel, maar Daniël geeft niet op. “Aan het eind van de twee jaar komt ook mijn vrouw terug, dan kunnen we ons stuk land kopen om letterlijk en figuurlijk aan de toekomst te bouwen. Ik wil graag boer worden en misschien ooit nog mijn rijbewijs halen zodat ik naast het boeren ook als persoonlijk chauffeur aan de slag kan. Als ik een lastige dag heb, dan denk ik aan deze plannen, aan mijn toekomst, dat is mijn motivatie.”

stichting-bring-light-oeganda-anbi-small-business-shop-microcredit-begeleiding-vruchtbare-toekomst-UG-chapati-jongvolwassenen

Doneer Nu

Help jij mee om meer kansen te creëren voor jongvolwassenen in Oeganda. Hun een kans te geven zich persoonlijk te ontwikkelen.

Wil jij door een bijdrage te geven verschil maken? Zodat zij de kans krijgen om zich te blijven ontwikkelen, mogen groeien, stappen kunnen zetten om hun toekomstdromen waar te maken en een kans hebben op financiële zelfstandigheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *