stichting-bring-light-oeganda-blog.mafubira

“Bepaal wie je wilt zijn en krijg wat je herhaalt”

Niet iedereen wil een BBQ-Meister zijn. En als je dat wel wilt, wat moet je daar dan voor doen?
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is bringlight-patroon-3-1024x134.png

Vlak voordat Matthijs en Mieke met hun gezin voor de 2e keer naar Oeganda vertrokken, waren mijn gezinsleden en ik uitgenodigd voor een gezellige BBQ. Het was een heerlijke avond na een gedenkwaardige dag voor hen: de overdracht van hun eigen woning en het verhuizen van de laatste dingen naar hun nieuwe woning: een stacaravan op de camping in Haastrecht.

Ondanks alle drukte hadden ze een heerlijke BBQ voorbereid en voelden we ons gastvrij onthaald. Doordat we zo gezellig aan de praat waren, vergaten we echter te checken of de briketten in de BBQ wel warm genoeg werden. Na een halfuur bleek dat we ‘van een koude BBQ thuis kwamen’…De BBQ aansteken was vooral gericht geweest op het doel: snel het vlees kunnen garen, want de kinderen hadden trek en waren ook een beetje moe. Helaas gaven de briketten te weinig warmte af en gaarde het vlees matig. Matthijs en ik wapperden ons een tennisarm om de niet zo handige opbouw van de BBQ goed te maken. De gastvrije en onderhoudende Matthijs was een prima gastheer gebleken, maar een BBQ-Meister? Als hij dat zou willen zijn, dan had hij vast ander gedrag getoond in de voorbereiding…  

stichting-bring-light-oeganda-blog

Maar wie denkt dat je zomaar ander gedrag kán vertonen komt bedrogen uit. Het kost gemiddeld 66 dagen om nieuw gedrag aan te leren. Dat wil niet zeggen dat je dan ook het gedrag blijft dóen. Als het doel behaald is, dan verzanden mensen vaak weer in het oude gedrag. Denk aan 5 kilo afvallen en vervolgens weer aankomen, omdat het doel toch al gehaald is. Het gaat dan teveel om het doel en niet om wie je wilt zijn.

In Oeganda, waar Stichting Bring Light het aanwezige talent bij mensen aanboort om eigen (economische) regie te pakken, is het aanleren van nieuw gedrag óók een uitdaging. Volgens wetenschappelijk onderzoeker Clear bereik je namelijk pas (duurzame) verandering als je eerst bedenkt wie je het liefst wilt zijn: bijvoorbeeld een BBQ-Meister die de beste BBQ van de camping maakt. Teveel doelgericht zijn (een snel stuk vlees van de BBQ), maakt dat je kleine stapjes vergeet.

Als Matthijs graag een BBQ-meister zou willen zijn, dan zou hij al in de voorbereiding nadenken over de gewoonten die BBQ-Meister heeft om zijn doel te bereiken: misschien een betere oriëntatie op hoe briketten aan het gloeien te brengen? Of uitzoeken wat de optimale BBQ-temperatuur is voor welk vlees? Of weten welke bereiding de eigenschappen van het vlees nog lekkerder naar voren brengt?

Kortom: als je je voorstelt hoe je wilt zijn, in plaats van wat je wilt bereiken, dan werk je makkelijker in kleine stapjes toe naar ander gedrag en andere gewoonten. Iets elke dag (een heel klein beetje beter) doen, zorgt op de lange duur voor veel kleine aanpassingen achtereen en daarmee wel degelijk een groot verschil in de tijd.

En dan houd je het in de regel ook beter vol. Je krijgt dus wat je herhaalt. Stephen Covey zei het ook al: “begin met het eind voor ogen”. Dus: zie jezelf in keukenschort als BBQ-Meister die BBQ managen of verbeeld je dat je al die vitale, soepel bewegende man of vrouw bent met een heel goede conditie. Je zult nieuw gedrag dan duurzamer volhouden, zeker als je het gedrag wat je wilt gaan vertonen ook nog eens duidelijk, aantrekkelijk, makkelijk en lonend maakt voor jezelf. Dagelijks in geuren, kleuren en gevoelens visualiseren alsof je al bent wie je wilt zijn kan daarbij ook goed helpen.

En niets is anders dan wat Matthijs en Mieke samen met hun team in Oeganda doen: ze zetten met hun projectdeelnemers daar neer hoe die willen zijn. Er zijn ouders die zowel zichzelf als hun kinderen willen ontwikkelen naar economische zelfstandigheid. Welk gedrag hoort daar dan bij? Wat voor een ideeën hebben zij zelf? Hoe kunnen zij de armoedecirkel doorbreken? Wat doen mensen die hierin succesvol zijn? Welke eerste kleine stap kunnen ze zelf elke dag doen om toe te werken naar nieuw gedrag. Aan welk reeds bestaand, routineuze gedrag kun je dat koppelen? Hoe kunnen ze een voorbeeld voor hun kinderen te zijn? Zo helpt Bring Light hen het gedrag ‘eigen’ te maken voor hun deelnemers en worden zij stapje voor stapje de persoon die ze willen zijn.

Volgend jaar zomer laten Matthijs en Mieke hun deelnemers weer een aantal maanden zelfstandig aan hun projecten werken. Vast en zeker wordt de BBQ weer aangestoken en worden alle bestuursleden (waaronder ikzelf) bijgepraat over hoe alles verloopt. Ik hoop dan te mogen horen dat hun projectdeelnemers vanuit een visie op wie ze willen zijn, nieuw, eigengemaakt gedrag doorzetten. Oók als Mieke en Matthijs er niet zijn. Want misschien heeft Matthijs dan wel andere dingen te doen: zich verdiepen in het BBQ-Meisterschap! 😉

Carina de Wilde

Bestuurslid Stichting Bring Light
Eigenaar coachingspraktijk Vitamine Werk
voor persoonlijke ontwikkeling, loopbaan- en stress & burnoutbegeleiding

Bronnen:
https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/nieuwe-gewoontes-aanleren-doe-het-stap-voor-stap/25sept2022
James Clear, Elementaire gewoontes, 2019.

Doneer Nu

Help jij mee met een financiële ondersteuning aan Bring Light, om de mensen in Oeganda een kans te geven zich persoonlijk te ontwikkelen en in hun kracht te zetten?

Wil jij door een bijdrage te geven verschil maken? Zodat zij de kans krijgen om zich te blijven ontwikkelen, mogen groeien, stappen kunnen zetten om hun toekomstdromen waar te maken en een kans hebben op financiële zelfstandigheid.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *