stichting-bring-light-beekeeping-community-groups

Beekeeping training

TROTS! 19 BEEKEEPING DIPLOMA’S ZIJN ER UITGEREIKT!

19 dames van de Bring Light Community Groups Mafubira en Kainogoga hebben de beekeeping training gevolgd. Onder begeleiding van Piet de Meester, Stichting ter Bevordering van de Bijenteelt in Noord-Uganda, en ASEU (Apiary Support Eastern Uganda) hebben ze een drie daagse theorie en praktijk training gehad over het houden van bijen. Wat komt er allemaal kijken bij het bijen houden? En hoe maak je gemakkelijk en goedkoop een natuurlijke bijenkorf van bamboe?

Afgelopen weken hebben we samen met de dames van de Communitie Groups gekeken naar een mogelijkheid om extra inkomen te generen. Alle dames uit de groepen zijn moeders. Ze hebben veel kinderen en deze kinderen willen net als andere kinderen graag naar school! Helaas ontbreekt vaak de financiële mogelijkheid om het schoolgeld te betalen. De dames werken hard voor het dagelijks eten. Wat ze die dag verdienen wordt gelijk besteed aan de boodschappen. Soms sparen ze iets, maar vaak hebben ze daar niet eens de mogelijkheid voor.

Hoe tof zou het zijn als ze met de inkomsten van de verkoop van honing en bijenkorven het schoolgeld van hun kinderen bij elkaar kunnen verdienen!

De beekeeping cursus bestond uit een theoriedeel en een praktijkdeel.

’s Ochtends kwamen verschillende onderwerpen aanbod die van belang zijn om je bijenvolk zo productief mogelijk te krijgen. Hoe krijg ik de meeste honing! Er werd bijvoorbeeld uitleg gegeven over hoe een bijenvolk leeft, welke taken hebben de verschillende bijen, hoe oogst je honing, hygiënische regels, wat is de beste plek om een bijenkolf te plaatsten, verkoop honing en nog veel meer.

’s Middags gingen we aan de slag met het maken van de bijenkorven. De bijenkorven worden gemaakt van bamboe. De bamboestengels moeten eerst platgeslagen worden met de hamer. Daarna worden de bamboestengels gesplit en kunnen ze gebruikt worden om de korven te vlechten. Doordat de dames al bekend zijn met het weven van manden, is het voor hun gemakkelijk om de bijenkorven te maken. Fysiek zwaar werk, maar we hebben hier te maken met Strong African Mothers!

Nadat de bijenkorven gevlochten zijn worden ze ingesmeerd met koeienpoep. Dit moet drie dagen drogen. Daarna worden de uitstekende takjes weggebrand en is de korf klaar voor gebruik.

Goed nieuws!

We kunnen jullie vertellen… De eerste bestelling is binnen! 5 bijenkorven van beide groepen zullen gekocht worden door ASEU. Extra inkomsten voor schoolgeld! De dames van Mafubira en Kainogoga hebben hard gewerkt!

De dames zijn enthousiast en vol goede moet. Komende weken gaan ze elk 30 bijenkorven maken en plaatsen op een stuk land dat ze mogen gebruiken. Over ongeveer 6 maanden zal de eerste honing geoogst kunnen worden. Zodra dit kan zullen ze onder begeleiding hun eerste oogst oogsten.

Zoals jullie kunnen lezen zijn er al vele mooie en waardevolle stappen genomen. We kijken uit wat er de komende weken gaat komen en zullen jullie via blogs, Facebook en Instagram op de hoogte houden.
stichting-bring-light-oeganda-anbi-small-business-shop-microcredit-begeleiding-vruchtbare-toekomst-chapati

Doneer Nu

Help jij mee om jongvolwassenen in Oeganda een kans te geven zich persoonlijk te ontwikkelen en in hun kracht te zetten?

Wil jij door een bijdrage te geven verschil maken? Zodat zij de kans krijgen om zich te blijven ontwikkelen, mogen groeien, stappen kunnen zetten om hun toekomstdromen waar te maken en een kans hebben op financiële zelfstandigheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *